Uskoro potpisivanje protokola o ruskom kreditu

Bez autora
Mar 04 2012

Protokol o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za srpsku železnicu će biti potpisan tokom naredne nedelje. Posle potpisivanja protokola očekuje se i početak realizacije prvog projekta u okviru aranžmana sa Rusima, za modernizaciju pruge od Beograda do Pančeva.Polovina sredstva iz kredita biće u ruskoj opremi, kao što su šine koje mi nemamo. To je dobra varijanta i zato smo se opredelili za posao sa Rusima.

Uskoro protokol o ruskom kredituMinistar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić najavio je da će protokol o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za srpsku železnicu biti potpisan tokom naredne nedelje.

Posle potpisivanja protokola očekuje se i početak realizacije prvog projekta u okviru aranžmana sa Rusima, za modernizaciju pruge od Beograda do Pančeva.

Polovina sredstva iz kredita biće u ruskoj opremi, kao što su šine koje mi nemamo. To je dobra varijanta i zato smo se opredelili za posao sa Rusima, istakao je Mrkonjić.

U Moskvi su 29. februara završeni razgovori o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za železnicu, u kojima je učestvovao državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Goran Radosavljević.

Radosavljević je ranije izjavio da su pregovori završeni, ali da se potpisivanje konačnog sporazuma o kreditu očekuje na jesen. Dogovoreno je da bude finansirano pet projekata u vrednosti od oko 920 miliona dolara, i to tako što bi Rusi dali 85 posto novca, a 15 posto Srbija.

Projekti modernizacije srpskih železnica iz ruskog kredita podeljeni su u tri grupe, a ugovaraće se i realizovati po fazama. U prvoj je rekonstrukcija železničke pruge Beograd-Pančevo u dužini od 15 kilometara, uključujući i izgradnju drugog koloseka. Paralelno će početi i modernizacija 110 kilometara pruge na Koridoru 10, a u tom paketu je i kupovina oko 25 dizel motornih vozova od Rusa.

Drugi projekat se odnosi na prugu Valjevo-Loznica, za koju će glavni projekat biti završen do septembra, a predviđena je i modernizacija pruge Beograd-Bar i za taj projekat ne mora da se rade novi projekti, već će stari biti prilagođeni ruskoj tehnologiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik